Fysiurgisk hundeterapi
Fysiurgisk terapi udspringer fra den osteopatiske tilgang. Det består af en samlet gennemgang, hvor der vurderes på kroppen som helhed. Der er fokus på fysiologi og biomekanik.
Den bliver via forskellige teknikker tjekket fra kranie til hale. Teknikkerne indebærer massage, mobilisering, KST, laserterapi, træning/genoptræning og meget mere. Der tjekkes for spændinger i muskler, restriktioner i led, kranieknogler tjekkes for optimal bevægelse, bindevævet undersøges og der kigges på hundens generelle fysik og muskelsætning. Der kigges på eventuel træningsplan og laves en samlet evaluering, hvor ejer involveres i videre plan.
Massage er en mekanisk afspænding, hvor vi manuelt går ind i vævet og hjælper med at afspænde det. Vi øger blodtilførsel og hjælper kroppen med at udskille affaldsstoffer.
Mobiliseringen
Mobiliseringen bruges til at strække restriktivt væv og dermed hjælper kroppen ud i normal rækkevidde for led.
KST er kemisk afspænding. Der bruges et blidt tryk, som får kroppen til at afspænde sig selv via det parasympatiske nervesystem.
I nogle forløb vil der bruges laser for at skabe optimale rammer. Laseren er biostimulerende og sætter dermed gang i bl.a. helingsprocesser, modvirker inflammation, øger blodcirkulation, smertedæmper osv.
Laseren udsender lys i specifikke bølgelængder, som overfører energien fra laseren til celler i kroppen. I cellerne udnyttes det til at produceres mere energi, som bruges som brændstof i diverse processor i kroppen: afspænding af muskler, heling af sår, brud osv.
Alt afhængig af hunden vil der muligvis drøftes træning/genoptræning. Dette er et led i at opretholde optimal muskelmasse og dermed hjælpe hunden til optimal bæring.
Hvornår?
De fleste hunde har godt af fysiurgisk terapi. Det kan lindre i forbindelse med kroniske lidelser. Kan sænke processor som kommer som følge af kompensering eller spændinger og generelt skabe mere velvære hos dem.